Mit akar egy igazi nő?

Ősi szépítőszert + Erős antioxidánsokat + Gyógyulást segítő hatásokat és mindezt egyben ...

Melyik az a növény amelyikben mindez megtalálható? Persze, hogy a vöröshagyma. Mi mindenre jó még?

nagyimamihagymi.jpg

Drága nagyanyáink jól ismerték a vöröshagyma csodálatos hatásait. Még azt is tudták, hogy hogyan lehet elvenni a vöröshagyma szagát. Bizony, bizony jó az öreg a háznál.

A hagyma tetőtől talpig használható a test felületén is. Hajszeszként kétszer egy héten a fejbőrbe masszírozva serkenti a hajnövekedést és segít a hajhullás leküzdésében. A zsíros, pattanásos arcbőr egyik természetes ellenszere. Akár héjából készült főzet formájában, akár nyers levét használva is lehet alkalmazni. Minden esetben a fertőtlenítő hatása az, amely segít a pattanások eltüntetését. Antibakteriális hatása miatt  gyulladásnál, tyúkszemeknél, rovarcsípésnél, valamint égési sérülések kezelésére kitűnő.

Ezenkívül remek hatása van az alábbiakban:
- erős antioxidáns
- védelmez a szabadgyökök ellen
- sokoldalú fűszer
- bizonyított jótékony hatása az asztma ellen
- a vöröshagyma héja gyógyteaként is szuper
- vércukor csökkentésére kiváló
- magas vérnyomás ellen
- csökkenti a szívroham kockázatát
- megfázásos betegségek enyhítésére, köhögés csillapítására, a hurutos- és légúti megbetegedések kezelésére.
- jó az emésztőrendszer működéséhez
- megnöveli a spermaszámot és élénkíti a mozgásukat
- vizelethajtó hatása van
- vércukorszint szabályozás
- optimalizálja a koleszterinszintet
- védelmez a káros szabadgyökök ellen
- erősíti a fogzománcot a fogszuvasodásért felelős bacilusok pusztítója
- bővelkedik vízben oldódó rostokban
- egészséges lesz tőle a  bőr és megelőzi a ráncok kialakulását
- erősíti a szívet
- az idegrendszer normális működésében is segít
- erősíti a csontokat
- támogatja az egészséges bélflórát

vohagymahalo.jpg

A hálós vöröshagymát ha szobában pl. a függöny mögé a radiátorra akasztjuk, akkor összeszedi a levegőben lévő bacilusokat.

A friss, ropogós tavaszi zöldhagymának vértisztító hatása van. Tartalmaz B1, B2,B6 B9 valamint C-vitamint,krómot, kalciumot, káliumot, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat és flavonoidokat is.

A hagymakúra eltünteti a szervezetből az ödémákat, azaz a feleslegesen felgyülemlett vízmennyiséget. Megsemmisíti vagy gátolja azokat a kórokozókat, amelyek húgyhólyaggyulladást és különböző vesegyulladásokat okoznak.

A vöröshagymát, amely gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki, manapság már túl ritkán fogyasztjuk. Ha a hagymát melegítjük, gyógyhatású anyagainak nagy részét elveszíti.

Bár tény, hogy a népi bölcsesség szerint minél csípősebb és erősebb a hagyma, annál jobb, érdemes megtartani a mértéket. Különösen azoknak kell odafigyelni, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, hiszen a nagy mennyiségű erős hagyma irritálhatja a gyomrot, inkább többször együnk keveset.

Tapasztalat:

VARGA RÉKA
Drága Nagyim mindig noszogatott a hagymaevéssel, én meg állandóan kerültem a témát. Egy szép napon a kezében hozta felém az uzsonnát a megpucolt és felszeletelt vöröshagymát jó nagy karéj zsíros kenyérrel. Erre én így szóltam: "Jaaaj Nagyi! Ez rettentő büdös!" Drága Nagyim pedig így válaszolt:  "Há joghutta egyed akko má drága onokám!"... és tényleg! Kipróbáltam és képzeljétek,  joghurtba belereszelve és kenyérrel fogyasztva nem is volt olyan vészes! A hagymának tényleg eltűnt a büdi szaga.